Nazister börjar kanske bli ett slitet tema, men jag kan inte låta bli att titta på serien om NSU

nsu4

nsu3

nsu1

nsu2

nsu5

Det har varit Valborg – en ganska blåsig dag så brasan brann ner fort. Därefter såg jag första avsnittet av en serie i tre delar om NSU. Det var efter att ha bläddrat igenom en rad olika förslag autogenererade av Netflix som den här serien kom upp och verkade vara värt ett försök.

Det handlar om de tre personer som är misstänkta för att ha utfört en rad terroristbrott med nazistiska förtecken under 00-talet runt om i Tyskland. Beate Zschäpe är den enda medlemmen av de tre som fortfarande är vid liv efter att de andra två – Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt – dött i samband med ett bankrån 2011. Mundlos tros ha skjutit Böhnhardt och sedan tagit sitt eget liv efter att en polis upptäckt dem vid deras gömställe efter rånet. Rättprocessen i NSU-målet har pågått sedan 2013 och verkar ännu inte fått sin slutgiltiga dom. Det är för svårt att bevisa vad som verkligen hänt. Även filmatiseringen börjar och slutar med en lång text som förklarar att innehållet till stor del är fiktivt eftersom båda sidor i processen hävdar varandras motsatser och väldigt lite kan styrkas.

Serien gör att försök att förklara varför de här tre människorna har format den världssyn de har – skakiga hemförhållanden och dåliga ekonomiska förutsättningar. Varken skolan eller någon myndighet lyckas finnas där när de högerextrema tendenserna börjar yttra sig. Föräldrarna är antingen inte alls närvarande, är maktlösa, låtsas inte se eller rent av sympatiserar med åsikterna barnen och ungdomarna uttrycker.

Die Täter – Heute ist nicht alle Tage är en produktion från 2016 av Das Erste (Tysk TV). Från Tyskland fortsätter det komma film och serier som behandlar detta ämne, och som svensk verkar det vara ett naturligt tema. Däremot har jag förstått hur slitet ämnet känns ur många tyskars perspektiv – allt handlar om nazister eller andra världskriget på det ena eller andra sättet i media. Jag kan dock inte låta bli att titta på det här och kommer utan tvekan att se de andra två avsnitten.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s