När hypermoderna byggnader blir omoderna

IMG_20180609_103346.jpg

Till skillnad från städer i omgivande länder, är ju de flesta byggnaderna här i Dortmund från samma tidsperiod, alltså 50- och 60-talen. Vad som får en stad att se naturlig ut – ur mitt perspektiv – är den blandning av arkitektoniska stilar som normalt växer fram och speglar olika tidsåldrar. En homogen gatubild ger ofta ett antingen artificiellt eller kusligt intryck. Platser som inte har fått några tillskott sedan 1600-talet liksom stadsdelar som byggs upp på samma gång i samma stil nu under 2010-talet, inger inte helt odelat positiva känslor.

På TU Dortmund är 60-talet ständigt närvarande. Hela den centrala delen av campus är byggt under samma decennium och inga tillskott har gjorts just där. Jag behöver kanske inte säga så mycket mer om känslan bland husen.

Dock finns mycket vacker 60-talsarkitektur i världen och det är uppenbart att det inte är  årtioendet som är problemet, utan känslan för skönhet hos de som är inblandade i bygget. De här husen var en gång hypermoderna, men är idag mest bara bespottade. Vad kommer hända med de projekt som byggs upp idag? Hur snabbt blir de omoderna? Det finns arkitektur som överlever all framtid, men den verkar inte vara huvudregel. Det har kanske med pengar att göra, men framförallt om bristande vilja att tänka långsiktigt. Och det här inte ett tyskt problem, det är universellt.

Det handlar om att förstå konst på ett djupare plan och det kräver utbildning, begåvning och vision. Jag har själv inte den bakgrunden och har verkligen svårt att gissa hur jag kommer känna om 20 år inför den moderna arkitektur som jag kan uppskatta idag. Är det bara för att husen är nya och fräscha som gör att de känns fina eller är de genuint vackra?

Det vore bra om fler personer med en utvecklad känsla för sådant var med och utformade våra städer, så att vi kan fortsätta tycka om de hus vi investerar så mycket i även nästa år.

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s